Naš rad redovno prati nekoliko medija koji se bave vinskim biznisom. O nama je pisao portal vino.rs, a u vezi ovogodišnje berbe. Berbe koju smo uspeli da “izguramo” i pored neverovatno teških uslova i veoma čudne vinogradarske sezone.
“Rezultati nezahvalne berbe 2022. godine najavljeni su u vinariji Trivanović proslavom i sinergijom vinskog i svinjskog Srema, kako se ova vinska regija popularno naziva, gde su uz premijum Trivanović vina služene njihove suhomesnate čarolije.
Ove godine u tankove fruškogorske vinarije iz Šida ući će svega oko 25.000 litara vina i to samo tri etikete: grašac Optimus inače nosilac zlatne medalje sa ocenjivanja Wine Vision 2022, Pinot Grigio, oba vina sa oznakom TOP 50 najboljih vina Fruške gore 2022, i roze od sorte širaz Lex naslednik najboljeg rozea Srbije 2021. godine.
– Slavili smo berbu 2022, drugu najgoru godinu posle, na globalnom nivou, čuveno loše 2014. – kaže uz osmeh Ivan Trivanović, vlasnik vinarije, okružen prijateljima iz vinskog sveta, distributerima, vlasnicima vinoteka. – Jedva se izvukla, mada to ne interesuje ljude koji čitaju, već njih interesuje nešto lepo. A to je ono, da što smo napravili, to će biti dobro. Što nismo pravili, nismo, a ljubitelji vina koji poznaju vinariju Trivanović znaju da mi ili radimo kako treba, ili ne radimo nikako.”
Izuzetno dobro su prihvaćena sva naša vina koja smo predstavili ovom prilikom, a posebno Lex rose:
“I dok smo uživali u premijum magnum etiketama, vinima Chardonnay Barrique 2019 velike svežine i lepog balansa, zelenkastog Sauvignon Blanc Barrique 2019 kome je drvo dodalo divne orašaste note i koji tek čeka svoju etiketu, te rezervama, Shiraz 2017 čiji svaki gutljaj potvrđuje zlatnu medalju sa AWC ocenjivanja i izuzetno gastro naklonjenom Cabernet Sauvignon 2017, srebrnom sa istog, najvećeg na svetu nadmetanja 2021. godine, roze Lex 2021 je svima pričao svoju ozbiljnu, gustu, kompleksnu a opet slasnu priču boje lososa.”
Razgovarali smo i o takmičenjima i o tome da li treba slati vina iz ovakvih berbi na takva ocenjivanja.
“Želeći da saznamo zbog čega vinar berbu postavlja visoko na listi najgorih i kakvog će kvaliteta biti vina iz nje, pitamo ga hoće li ovogodišnja vina slati na međunarodna takmičenja?
–  Hoću, zašto da ne? Jednostavno, godina je bila naopaka, suša kad ne treba, kiša kad ne treba. I nema dalje. Grožđe za crvena vina nije ni stiglo tehnološki da sazri i odlično je samo za roze. Znači očekujemo Frušku goru u roze boji, a rozea će biti i koliko ne treba. No, rađena je probirna berba i još svašta nešto pa će sva naša vina biti vrhunskog kvaliteta. Recimo roze Lex iz berbe 2021 koji večeras pijemo se ljudima toliko dopao i toliko se kupuje da je već prosto „oduvao“ sa polica, a izbacili smo ga na tržište pre samo mesec i po dana, sredinom leta.
Uz džez i bluz zalogaji i vina su krunisali druženje koje je dve godine odlagano zbog pandemije korone pa je sada bilo „pod obavezno“ objašnjava vinar. A zbog čega takav izbor muzike kad smo u Sremu ipak očekivali tamburaše?
– Izbor muzike je idealan za rastanak sa ovako lošom berbom, kao da smo u New Orleansu. – smeje se Trivanović dok nazdravlja okupljenima. – Pravo vreme za džez i bluz. Šalim se, želeo sam da odstupim od klasičnih okvira muzičkog opredeljenja za ovakve preslave a pomalo i iz sebičnih, ličnih razloga, jer obožavam te pravce u muzici. “
Nama je ovo druženje bilo prijatno. Nadamo se i ljudima iz medija i onima koji nas prate iz sezone u sezonu. Idemo dalje uz očekivanje mnogo boljih berbi i još boljih vina.