Barikirani Chardonnay iz premijum linije šidske vinarije Trivanović, pre svega je veoma pitko vino čija svetlo žuta boja sa zelenkastim nijansama najavljuje osvežavajuće dejstvo na vaše nepce.

Srebrna medalja osvojena u Beču na svetski cenjenom nadmetanju AWC 2019, u ovom slučaju samo je potvrda razumevanja iskrenog sortnog srpskog šardonea sa Fruške gore koji ne pretenduje da vas obori moćnim telom, ekstremno jakom strukturom ili do neba mirisnim aromama. Ne, ovde je sve spakovano baš kako treba, od 13 % alkohola do, nakon desetak meseci odležavanja u buretu od 500 litara, nežno i fino inkorporiranog drveta u softanoj strukturi vina. Taman toliko da se uz punu koncentraciju konzumenta nazru vanilaste arome dok Chardonnay Trivanović klizi niz grlo.

Znači, ovo nije vino za razmažene noseve navikle na bogate puteraste naslage egzotičnih aroma, već obećavajuća radost svežine tek ubranih jabuka na postelji odmerenih kiselina koje vino preporučuju kao gastronomsko belo vino koje se može piti u većim količinama. Vrhunski saputnik bele ribe, brancina, zubaca, te fine paste oplemenjene vrganjima ili tartufom sa pršutom na puteru, podudariće se sa glavnim zadatkom koji vas očekuje tokom ispijanja, a to je otkrivanje skrivenih aromatskih nota u aftertejstu. Sama završnica na prvi pogled nije duga ali ubrzo kreće povratno komešanje voćnih i herbalnih tonova koje traje i gde se može osetiti suva smokva, što daje dodatni prizvuk zanimljivosti.

Zbog velike svežine i nenapadnih aroma, ovaj šardone je uz pohovane pileće krokete, krilca na žaru ili orly smuđa, bolji od svakog drugog sortnog konkurenta dopuštajući belim i žutim sos-kremovima sa začinskim travama, da se istaknu u kombinaciji, a nepretenciozna nota vanile i blaga puterasta krematoznost preporučuje ga uz domaće bogate torte začinjene baš tom vanilom.

Znači, ukoliko tražite barikirani šardone lakše kategorije, uz malo pažnje ovaj iz vinarije Trivanović će ispuniti svako vaše očekivanje.

Tekst preuzet sa: https://www.vino.rs/podrum/vino-rs-preporuka/item/3266-chardonnay-2017-trivanovic.html