Premium vina Sauvignon Blanc Barrique 2018, Chardonnay Barrique 2017, Cabernet Sauvignon Reserve 2017 i Shiraz Reserve 2017 nove su zvezde vinarije Trivanović iz Šida.

Upečatljiva, iskrena i perfektno tehnološki odrađena vina koja će, gotovo sva, vremenom samo dobijati na složenosti, pokazatelj su tendencije vlasnika Ivana Trivanovića da trajno razdvoji ovu zaokruženu Premium liniju od bazične u kojoj su već na tržištu prepoznati grašac Optimus, pino griđo, širaz i kaberne.

Kako bi razlika bila jasnije i vizuelno, tu su i nove etikete na bocama.

– Premium linija sadrži dva bela vina iz barika i dva crvena. Nove etikete sada jasno razdvajaju prošlost od budućnosti – kaže Trivanović.

Iz vinograda Bilić Do stigli su šardone, sovinjon blan i kaberne. Sauvignon Blanc Barrique 2018 će na police u proleće, najverovatnije u martu, iako je to sad već izrazito zrelo, ekstraktno vino, puno jabuka i žutih voćki. Posle godinu dana u bariku ne predstavlja lako aperitivno vino, već ozbiljan alkoholni zalogaj sa naglašenim uticajem drveta.

Trivanovic-2
A upravo ovih dana u pohod na tržište kreću Chardonnay Barrique 2017, kao i crvena barikirana vina da zamene prethodne berbe. Posebnu pažnju treba obratiti na aromatski i strukturno lagani barikirani Chardonnay koji je nakon 10 meseci u bariku i bačvi od 500 litara zadržao svežinu tek ubranih jabuka. Ovo nije vino za razmažene noseve navikle na bogate puteraste naslage aroma, već pitak zadatak otkrivanja skrivenih nota u aftertejstu. Znači, ukoliko tražite gastronomsko belo vino koje se može piti u većim količinama i kao odličan saputnik bele ribe, brancina, zubaca, te fine paste, barikirani šardone, uz malo pažnje, ispuniće svako očekivanje.

Nove etikete krase i crvena barikirana vina od kojih je Cabernet Sauvignon Reserve 2017 već osvojio srebrnu medalju na AWC ocenjivanju u Beču. Fino uklopljenih 13,5 % alkohola nakon godinu dana odlževanja u srpskom bariku zaokružilo je arome borovnica i crnog bobičastog voća, mada je evidentno da će se vino tek dosta kasnije razviti do punog potencijala.

Položaj Principovac, koji se sa srpske strane zove Babinac, i širaz koji dolazi iz tog vinograda poznavaoci vina Trivanović odavno apostrofiraju kao hvale vredan. Shiraz Reserve 2017 primer je vina na kome se evidentno ozbiljno radilo, što takođe dokazuje srebro iz Beča. Posle 15 meseci u bariku on iskazuje željene začinske, biberaste tonove u vrtlogu lepih kiselina. Upamtljive je strukture i izrazite voćnosti na nosu, zbog čega će i biti jedan od aduta u gastronomskim kombinacijama. Za restoratere koji drže do nivoa posebno je zanimljivo što će linija Reserve biti dostupna u magnum, dupli-magnum i jeroboam pakovanju i kao takva idealna za vredan poklon ili značajnu proslavu.

Otkrivanjem novih etiketa i vina, vinarija Trivanović zasigurno je učinila korak dalje. Kvalitet je evidentno visoko podignut, a sad se pažnja okreće individualnosti zemljišta, tačnije teroaru.

Tekst preuzet sa: https://www.vino.rs/podrum/zapisi-iz-podruma/item/3156-trivanovicev-korak-dalje.html