Naš griđo je, u neku ruku, naše mezimče. Prepoznaju to i ljubitelji vina, kao i mediji koji prate naš rad. Evo teksta koji je o tome objavljen na portalu vino.rs

“Godinu iza nas obeležilo je na svoj način i vino Pinot Grigio 2021 vinarije Trivanović iz Šida.

Osvojivši prestižnu Best buy titulu u kategoriji belih vina Srbije za 2022. godinu, ovaj griđo se našao u fokusu ljubitelja vina koji su praktično pokupovali većinu od oko 7.000 boca koliko je u vinariji napravljeno.

S druge strane, iako generalno daje dobre rezultate i u Srbiji, pino griđo, odnosno pino sivi, pino gris ili sivi burgundac, kako se sve ovde naziva, nije omiljena sorta kod domaćih vinara pa samim tim i tih vina ima veoma malo.

Zašto je to tako pitali smo Ivana Trivanovića, autora pobedničkog vina i vlasnika vinarije iz Šida.

– Iskreno, da sada počinjem ozbiljno bih razmislio da li da ga sadim. Težak je u vinogradu, kratka peteljka i tanka pokožica, jako zbijena zrna na grozdu idealna za razvoj botritisa pa kad je loša godina odmah ga bacaš. A nije zgodan ni za prste berača jer se teško bere. Sorta je za trećinu ubedljivo najsporija od svih za branje, što je zbilja značajno. Pogotovo danas kada nema radne snage i kada se sve menja dosta brzo. Pred berbu je šećer u stanju naglo da skoči po čitav procenat alkohola za dan ili dva.”

Pino griđo (sivi burgundac) je specifična sorta na mnogo načina. Uz sve, u Srbiji ga ima vrlo malo, ali posebno dobro uspeva na Fruškoj Gori.

“Ivan objašnjava da sorti odgovara suvo vreme, umerene vrućine a posebno da posle 15. juna ili od početka jula ne padne ni kap kiše do berbe. Bere ga u prvoj nedelji septembra ili poslednjoj nedelji avgusta kad urani, što se dogodilo dva puta u poslednjih 15 godina, 2022. i 2018. godine.

U podrumu je priča posve drugačija. Ivan tvrdi da ako pino u podrum dođe zdrav nema problema da ga (sve pevajući) dobrim i napravi. Naravno, kada je godina lošija i sve je slabije.

Inače, pino griđo je bila prva sorta koju su Trivanovići posadili pre 15 godina na hektar i po zemlje u Erdeviku, na položaju Blaževac. Ove godine će ga i dosađivati jer je potražnja konstantno dobra, izvozi se u Crnu Goru, Nemačku, Holandiju, a zbog mašinske obrade tokom godina treba zameniti oštećene čokote.

No, po čemu se ovaj Pinot Grigio razlikuje od drugih iz Srbije?

– Potencijal za ovu sortu jeste veliki na Fruškoj gori, pri čemu se pokazalo da naš pino u odnosu na ostale pokupi znatno više mineralnosti. Svi ostali parametri mogu da se gađaju, i šećer, i alkohol, i kiseline, i arome, ali toliku mineralnost teško će neko dostići – objašnjava Ivan napominjući da je njegov griđo redovno na listi Top 50 vina Fruške gore koja se godišnje pravi u okviru Udruženja vinara Srem-Fruška gora.”

Različiti ljudi ovo vino, naravno, doživljavaju na različite načine. I tako ga prihvataju. Ipak, mi u vinariji mislimo da griđo zaslužuje više pažnje i da ga treba redovno dobro uparivati sa odgovarajućom hranom.

“Napominje da je zbog voćnosti najčešći komentar kupaca kako je griđo lagano letnje vino, ali da to zapravo nije cela istina, već je vino za svih 12 meseci i treba ga povezati sa hranom a ne sa godišnjim dobom.

– Naš pino je izuzetno strukturan i daleko je to od laganog vina za leto. Voćnost i jako telo su kombinacija koja se svima sviđa, posebno uz gastronomiju. Svašta smo eksperimentisali jer on nema jaku kiselinu da se oseti na nepcu već više strukturu, telo, voćne arome, i to proširuje mogućnosti uz bela pa čak i masnija mesa, svinjetinu, ponešto od jagnjetine, dok je riba zbilja top kombinacija bilo na grilu ili komplikovanije.

Za najbolju berbu svog griđa teško se opredeljuje, ali kao prelomni momenat označava 2020. godinu.

– Imali smo promenu u timu 2018. godine kada nam je kao tehnolog i konsultant pristupila Tatjana Tanja Đurićić. Vino proizvedeno iz berbe 2020. mi je verovatno najdraže jer smo te godine radili kombinaciju jednog strukturnog i jednog aromatičnijeg vina od pino griđa da bi na kraju napravili blend koji želimo. To se pokazalo kao dobitna kombinacija i nastavljamo u istom pravcu.”

Mnogi misle da bi barrique tehnologija bila dobra za griđo. Naše mišljenje je drugačije…

“Trivanović smatra da pino griđu drvo ne bi prijalo, uostalom kad to ne rade veliki majstori vinarstva ne vidi razlog zbog kog bi se upuštao u te vode i izlazio iz uobičajenih okvira koji zadovoljavaju publiku.

A kad će Pinot Grigio preći u cenovnu premijum kategoriju?

– Videćemo – kaže Ivan. – Ako je berba 2022. odskočila po kvalitetu možda i pređe. Ali tu bi svakako nastupilo predstavljanje drugačije etikete, boce, „menjanje dresa“ kako ja to nazivam.

Eto razlog više da uživate u ovom best buy vinu dok je još u bazičnom cenovnom razredu od 900 rsd!”

Foto: Ivana Čutura