Brka-i-Jo-Ahearne-MW

Prvog jula 2017. godine u hotelu “International” u Zagrebu je održana prva konferencija o autohtonoj sorti Balkana i Srednje Evrope – Graševini! Kroz pet masteclass prezentacija, sa vođenim degustacijama predstavljen je važan deo vinskog identiteta Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije. Igor Luković je velikom auditorijumu predstavio Grašac sa Fruške Gore. Paralelno sa konferencijom, održana je vinska izložba gde je predstavljen i Trivanović Grašac 2016.

Gosti iz Srbije, među kojima je bio i naš Dragan Trivanović Brka su naredna dva dana obišli nekoliko vinarija u Slavoniji, Podunavlju i hrvatskom delu Fruške Gore, gde se uzgaja Graševina. Tu smo probali različite tipove Graševine, kao na primer osvežavajuća vina iz zapadne Slavonije, ili suva bogata i mineralna izdanja iz centralne Slavonije, a naravno i zrela i moćna vina Podunavlja. Treba pomenuti i slatka predikatna vina od izabranih sušenih bobica Graševine, kao i ledena vina, koja mogu odležavati decenijama.

Naš Brka je razgovarao sa kolegama iz nekoliko zemalja, kao i sa Jo Ahearne MW (Master of Wine). Razmenjene su veoma korisne informacije o sorti kojoj smo vratili istorijsko i tradicionalno ime, korišćeno u Fruškoj Gori pre više od jednog veka – Grašac!

Naš Trivanović Grašac 2016 je privukao značajnu pažnju. To je elegantna izvedba sa svega 11,5% alkohola. U pitanju je suvo vino, zlatno žute boje prepuno uzbudljivih aroma breskvi i citrusa. Naš Grašac je veoma popularan ovo leto, i to je pouzdan znak da se ta sorta na velika vrata vraća na srpsku vinsku scenu.

Neobično je važno da se poveća broj vinarija sa Fruške Gore, ali i iz drugih delova Srbije, koji će marketinški prevaziđeno ime “Italijanski Rizling” poslati u istoriju. Osećamo da se bliži dan kada će status Grašca u Sremu, a posebno u regionu Fruške Gore biti unapređen do te mere da će Grašac biti neodvojivi deo vinskog brenda Fruška Gora.

Kad vam sledeći put na trpezi budu bela mesa ili neka rečna riba, Grašac Trivanović će biti pravo vino za tu priliku. Uzdravlje!