Zrele arome i more svežine, najkraći je opis onoga što dobijete kada dobro rashlađeni Optimus 2018, grašac vinarije Trivanović naspete u čašu. Nova etiketa, novi enolog i potpuno nova dimenzija kvaliteta.

Nežno zelenkasta boja, jasan otisak mehurića i miris koji ispuni sobu, sve to asocira na osveženje. A punoća u ustima, divne arome, poduža završnica, i cena od oko pet evra, zaokružuju sve moguće elemente ultimativnog belog vinskog hita.

Limunasto i hrskavo, ovo vino puno belog i žutog voća asocira u prvi mah na sovinjon, sve dok jasna naznaka muskata ne otkrije čistokrvni italijanski rizling, ili grašac kako ga u vinariji Trivanović već dugo nazivaju.

Bele trešnje, prstohvat mirisa dinje, ananasa pa i ličija pretvaraju se u burbon vanilu duboko u završnici koja traje. Tim duže što se vino više ugrejalo u čaši uz podatak da je to čist dar prirode, teroara i sorte, a ne drveta u podrumu.

Stiče se utisak, ukoliko je bilo potrebno naći izgubljeni beočug koji bi najširu vinsku publiku ponovo povezao sa sortom italijanski rizling, ili grašac kako to nalaže novi (a u stvari stari) talas vinskih rodoljuba, onda je ovaj Optimus kandidat bez premca. Jer ono što su dale osunčane padine Fruške gore u vinu iz berbe 2018, a pod patronatom novog, sve čuvenijeg enologa Tanje Đurićić, ljubav je na prvi pogled, ili gutljaj.

Iskreno, malo nas je začudilo ime, jer prva asocijacija na etiketu Optimus je veza sa filmskim hitom Transformersi i glavnim junakom po imenu Optimus Prajm. Ali filozofija je dublja i baš se tiče sorte, jer nije lako prevazići animozitet prema recidivu industrijske ere vinarenja i špricer-rizling varijanti. Baš kao što je jako teško na širem planu, pogotovo internacionalno (exportno) posmatrajući, uvesti novo prepoznavanje kroz ime „grašac“. Ali čini se da su imenom Optimus u vinariji Trivanović rešili problem, i ostavili konzumentima priliku da se prepuste uživanju u ovom mekom i prijemčljivom, krajnje pitkom vinu. Nije ni čudo jer poseduje šest grama šećera, ali se uz obilje kiselina sve to prepoznaje samo kao aromatska slast.

Konačno, mislim da nema potrebe ulaziti u to kako je vino nastalo i sa koje padine dolazi grožđe. Jednostavno, Optimus je sa 12% alkohola stvoren za uživanje bez pitanja i ostatka, a jedini problem je čep ispod srebrne kapice koja se lako skida. Spada u one koji savršeno čuvaju vino, ali kad ga jednom izvučete, nema vraćanja u bocu, pa se ona mora ispiti do kraja. Što i neće predstavljati problem.

Tekst preuzet sa: https://www.vino.rs/podrum/vino-rs-preporuka/item/3007-optimus-2018-trivanovic.html