Vinarija Trivanović iz Šida predstavila se nedavno novom generacijom vina koja su oduešvila stručnjake. Ova očigledna promena usledila je nakon kompletiranja novog kreativnog tima vinarije, kojeg sada čine vlasnik Ivan Trivanović, vinogradar Dragan Miljević i enolog Tanja Đuričić, verovatno danas najzaposleniji vinski stručnjak u Srbiji.

Kakva su očekivanja i ciljevi ovog tima, pitali smo Ivana Trivanovića?

– Tim je nastao iz potrebe da pravimo bolja vina. Smatram sebe izuzetno preciznim i mišljenja sam da je to jedini način da se posao obavi kako valja. Nisam znao da je i Tanja Đuričić ista takva, to se sasvim slučajno poklopilo, pa smo se lako dogovorili. Pitala me je na početku kakva vina želim danas, a kakva da budu za pet godina, i kad sam rekao da ne želim neke velike skokove nego svake godine da napredujemo, odmah je rekla: „Može!“ Znači, ako moja deca za 20 godina požele da nastave ovaj posao imaće čime da se ponose.

trivanovic-01-10

Planovi za budućnost, Ivan Trivanović u vinogradu 2

Pridružili smo se ovoj ekipi u njihovim vinogradima početkom avgusta pred najavu toplih dana, a nakon perioda nestabilnog vremena. Pravi trenutak da se pregleda i prognozira ovogodišnji rod.

Vinogradi vinarije Trivanović iz Šida prostiru se na četiri lokacije uz samu zapadnu granicu Srbije, ukupno 49 hektara zasada na kojima se nalazi devet belih i crvenih sorti. Najveći se nalazi na položaju Principovac, gde se u komadu od 30 hektara uz nekadašnje Titovo lovište Vorovo nalaze kaberne, merlo, frankovka, pa i onaj širaz, po kome je vinarija Trivanović do skoro bila najpoznatija. Merlo uspeva na čistoj gajnjači upravo tu gde majstori podižu i modernizuju granični prelaz sa Hrvatskom, a gotovo beskonačni redovi loze protežu se uz drum gde je dva kilometra niže lepo jezero Sot okruženo šumom. Inače, vinograd je uzet u zakup na 30 godina od države, a kaberne zauzima više od 15 hektara.

trivanovic-01-5

Vinogradi u odličnom stanju

Veliki zasadi od 30 hektara nisu nimalo jednostavni za negu, ali je grožđe zdravo. Iako Ivan najviše voli i najponosniji je na vinograd Blaževac u Erdeviku, gde na dva hektara uspeva bela perjanica vinarije pino griđo, danas smo samo prešli preko druma u zasade traminca otprilike iste površine. Opet, nešto kasnije se uspinjemo dva kilometra po šljunkovitom putu ka položaju Lug, iznad Bikić dola, gde se na oko 14 hektara i nekoliko manje-više povezanih parcela nalaze šardone, sovinjon blan, italijanski rizling ili grašac za novi hit vinarije Optimus, te kaberne i merlo. I ovde je rod u odličnom stanju.

trivanovic-01-6

Novi tim u obilasku vinograda, Tanja Đuričić, Dragan Miljević i Ivan Trivanović

Dugi redovi loze se kao talasi ugibaju u daljini prema šumi, a mi posle četiri sata po vrelom suncu žeđ gasimo tek ubranim breskvama što rastu kraj puta. Iz ovih lepih vinograda stizala je godinama sirovina za neke velike domaće vinarije, ali od dolaska Tanje Đuričić najbolje grožđe sada ide u boce Trivanović. Već njeni prvi korekturni zahvati na vinima su jasno vidljivi, a posebno su uočljivi na onim crvenim iz berbe 2018, koja odležavaju u novosagrađenoj komori. Probali smo dosta toga, potencijal je nesumnjivo velik, ali u timu Trivanović za sada ne žele da se o tome piše. Kažu, biće vremena…

trivanovic-01-13

U vinogradu se posebna pažnja posvećuje italijanskom rizlingu, odnosno grašcu

– Kad me je Ivan pozvao za saradnju izneo je prilično ambiciozne planove. Videla sam da je odlučan da ih provede, što je i meni bio izazov u profesionalnom smislu. Prihvatila sam i sad, nakon godinu dana, mislim da nisam pogrešila jer su napravljeni vidni koraci ka poboljšanju kvaliteta. To su vrlo pozitivne promene koje će se u budućnosti pokazati kao jako dobra priča i sigurna sam da će Ivan ostvariti ono što je zamislio, kako u napretku kompletne vinarije, tako i kvaliteta vina i grožđa – kaže Tanja Đuričić.

Vreme je na njihovoj strani, a rezultati su već tu.

SPIRITUS MOVENS

trivanovic-01-2

Dragan Trivanović, Ivanov otac i osnivač vinarije, jedna je od svega nekolikog prepoznatljivih ikona srpskog vinarstva. I u novom timu on ostaje spiritus movens vinarije Trivanović. „Brka“, kako ga Ivan zove, sa šeširom i strogim pogledom ispod naočara, uvek je tu da sačeka goste i počasti ih vinom, da se pojavi na sajmovima za štandom kao jasan simbol nastavka tradicije vinarenja u Šidu.

Izvor Vino.rs