04

U utorak, 9. maja 2017. godine u vinskom baru Vino na Crvenom krstu, jedna mala ali izabrana ekipa je došla da se upozna sa najnovijim vinima ugledne fruškogorske vinarije Trivanović iz Erdevika. Grupa somelijera, vinskih novinara i vinskih trgovaca je kroz pet vina, od kojih Cabernet Sauvignon 2015 još nije na tržištu, mogla da vidi uzbudljiv razvoj i napredak vinarije  koja sa svojim vinogradima definitivno ulazi u svoje nabolje godine!

Ivan Trivanović je gostima prezentovao pet svojih vina, sa velikim zadovoljstvom objašnjavajući ideju i koncept koji stoje iza svakog vina, kao i reakcije tržišta na sve bolja vina iz radionice Trivanović!

trivanovic001Prvo smo probali Grašac iz berbe 2016. Konačno se Srbija vraća starom imenu ove autohtone bele sorte, koja je poznata u Hrvatskoj kao Graševina. To je jako važno, i to ne samo iz marketinških razloga! Raduje da je sve više vinarija u Srbiji koje su odbacile jedan neadekvatan termin – ‘Italijanski rizling’ za ovu sortu.
03

Sledila je kupaža Trigio 2016, gde su u imenu vešto kombinovani ime ‘Trivanović’ i ime sorte ‘Pinot Grigio’ koja je dominantna u ovoj kupaži, uz dve prateće sorte – Chradonnay i Grašac. Sledeće vino je bio sortni 100% Pinot Grigio 2016, koji je oduševio sve prisutne, bez izuzetka. Sauvignon Blanc 2016 je proizveden u maloj količini i predstavlja sjajno vino za predstojeće leto. Za sam kraj ove degustacije imali smo En Primeur probu Cabernet Sauvignon-a iz berbe 2015 koji će tek iduće godine izaći na tržište, ali već sad jasno pokazuje svu svoju raskošnost i eleganciju.05

Opisi vina kroz kratke degustacione zabeleške prisutnih

Grašac 2016
Elegantno i osvežavajuće vino sa lepom žuto-zlatnom bojom i 11.5% alkohola. Izuzetna svežina i lepe citrusne arome dominiraju, sa dugačkim dopadljivim notama limete i grejpfruta. Radi se o suvom vinu sa odličnim kiselinama. Odličan pratilac za lagana bela mesa i ribu. Uz ex-cellar cenu od 550 RSD + PDV to je velika vrednost za vaš novac.

Trigio 2016
Vino lepe strukture i odlično integrisanih kiselina sa samo 12% alkohola. Na nosu se osećaju fine arome banana i grejpfruta. U dugotrajnoj završnici dominiraju uzbudljive voćne citrusne note. Trigio 2016 je idealno vino za grilovano povrće i riblje specijalitete. Njegova cena od 550 RSD + PDV sugeriše da neće dugo ostati na policama vinoteka.

Pinot Grigio 2016
Vino sa izuzetnim voćnim karakterom. Fantastične kiseline, srednje telo i paleta osvežavajućih mirisa i okusa prate ovo vino uz dugačku završnicu – gde se prepliću uzbudljive arome limuna i zelenih jabuka. Alkohol od 12% je odlično integrisan. Ovo vino predstavlja idealnog partnera za riblju čorbu, bela mesa i pikantne kozje sireve srednjeg tela.04

Sauvignon Blanc 2016
Vino sa izrazitim sortnim karakteristikama. Lepe kiseline i arome citrusa i ogrozda. Radi se o suvom vinu sa 13% alkohola. Intenzivna završnica sa notama grejpfruta i zelenih jabuka. Savršen partner za kozji sir i pečenu piletinu ili ćuretinu.sauvignon

Cabernet Sauvignon 2015
Odmah vas osvajaju impresivne note šumskih jagoda na nosu. Voćnost koja impresionira. Veoma elegantno vino sa svega 12.5% alkohola. Slojevite arome su povezane sa suptilnim začinskim notama crnog bibera. Vino koje se još razvija i čeka sledeću godinu da zasija u punom sjaju. Lepe kiseline i baršunasti tanini sugerišu da je ovo vino koje će osvajati svojom elegancijom.

Neosporno je vinska regija Fruška Gora jedna od trenutno najuzbudljivijih na srpskoj vinskoj sceni. Nove generacije vinara, koristeći najnovije tehnologije, ali poštujući tradiciju i poznavajući svoju zemlju, proizvode vina koja postaju prepoznata u Srbiji, regionu i šire kao deo jedne velike i respektabilne vinske kulture. Zahvaljujući vinima i gastronomiji, vinski turizam postaje sve zastupljeniji i srpska vinska priča se silovito razvija!

Naša degustacija 5 vina vinarije Trivanović je pokazala veliki potencijal berbe 2016 godine, kao i Cabernet Sauvignon-a iz 2015. godine.

Zaključak je da vinarija Trivanović krupnim koracima grabi napred i u tom procesu pravi sve bolja i uzbudljivija vina!

By Dušan Jelić